F-C-A-P

cultural elements from every place and for many people!

duminică, 4 octombrie 2009

Niagara (...kanadische Seite) partea canadiana a cascadei

Niagara (...kanadische Seite) partea canadiana a cascadei
Cascada Niagara este un ansamblu de căderi de apă situate la graniţa dintre statul nord american New York din SUA şi provincia Ontario din Canada în limba engleză cascada fiind denumită "Cascada Niagara (New York)" respectiv "Cascada Niagara (Ontario)" la fel ca şi oraşele din apropiere. Lacul Erie este legat cu lacul Ontario prin râul Niagara cu o diferenţă de nivel de 58 m, cursul apei fiind despărţit în două braţe de insula "Goat Island" (Insula Caprelor). Pe partea nord americană cascada are o lăţime de de 363 m, apele cascadei cad de la 21 m înălţime, iar pe cea canadiană cu o lăţime 792 m (în formă de potcoavă), înălţimea căderii de apă fiind 51 m. Debitul de apă fiind între 2.832 şi 5.720 m³/s, în medie 4.200 m³/s (debitul dublu al Rinului).

Istoric
Inainte cu 6 000 de ani la sfârşitul ultimei perioade de glaciaţiune, s-au topit ultimii gheţari din regiune determinând apele lacul Erie să curgă peste maluri formându-se râul Niagara care se varsă în lacul Ontario, trecând pe parcursul lui peste prăpastia (groapa) dintre cele două lacuri formeză căderea de apă Niagara. Această cataractă sau groapă are o serie de caracteristici geologice, sub stratul dur de roci dolomite se găsesc straturi mai moi de şisturi. Masa de apă la baza cascadei prin procesul de eroziune rupe cu timpul fragmente din peretele cascadei, acest fenomen determinând scurtarea râului Niagara cu 1,8 m pe an, ceea ce arată că de la formarea sa, cascada s-a apropiat de lacul Erie cu peste 11 km. Prin canalizarea unei părţi a apei fluviului la o hidrocentrală, (vezi Nikola Tesla) s-a redus debitul fluviului ce traversează cascada, ceea ce a redus din frumuseţea ei, în schimb a încetinit procesul de eroziune. In ianuarie 1936 prin temperaturi extrem de scăzute a îngheţat complet cascada, formând o perdea de gheaţă de câteva sute de metri. In anul 1969 a fost dirijată pe o perioadă de 5 luni într-o altă direcţie toată apa cascadei, astfel înlesnind cercetărilor geologice a albiei râului, şi s-a încercat stabilizarea pereţilor cascadei.

Turism
Din anul 1800 este această regiune deschisă turismului. In 1885 declară statul nord american New York, Cascada Niagara ca parc naţional, peste un an această pildă o urmează Canada. Această cascadă este una dintre cele mai importante atracţii turistice din America de Nord.


sursa:Wikipedia;
...alte bloguri :
http://food-and-nature.blogspot.com/
"http://patriarhii-ortodoxiei.blogspot.com/" http://romanianortodoxforathos.blogspot.com/
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu