F-C-A-P

cultural elements from every place and for many people!

miercuri, 18 noiembrie 2009

Sydney Opera House - Opera din SYDNEY


Sydney Opera House (în limba română, Casa {Clădirea) Operei din Sydney), localizată în vârful unui promotoriu ce străjuieşte portul oraşului Sydney, Australia, este una dintre cele mai distincte şi celebre clădiri ale secolului XX, proiect, design şi realizare a arhitectului danez Jørn Utzon. Este astăzi considerată simbolul unui oraş, Sydney, al unei ţări şi al unui continent, Australia, mii de turişti total neinteresaţi de operă vizitând-o săptămânal doar pentru a o admira.

Cu construcţia începută în 1956 şi terminată în 1973, Opera din Sydney a fost singura clădire modernă celebră până la terminarea Muzeului Guggenheim în 1997, opera arhitectului Frank Gehry; şi va mai trăi mult timp după ce aceasta va cădea în obscuritate.

În panteonul clădirilor moderne, creaţia lui Utzon are statutul unui mit. Mitul relatează că Jorn Utzon, pe atunci la vârsta de 30 de ani, a trimis juriului concursului de design pentru proiectul Operei câteva schiţe nefinisate, iar desenul nu respecta o bună parte din regulile din domeniu, fiind selectat în ultimul moment dintr-un morman de proiecte iniţial respinse; se mai spune că unul din arbitri, arhitectul Eero Saarinen, ar fi declarat că proiectul e de neconstruit. Declaraţia aceasta are ceva adevăr în ea, dar proiectul lui Utzon nu a ajuns niciodată să fie respins. Cu toate acesta, în anii ’50 ai secolului trecut nu încercase încă nimeni să construiască ceva atât de îndrăzneţ cum e acoperiţul în formă de scoici suprapuse, ce se ridică la o înălţime de 60 de metri, pe care Uzon l-a imaginat — un răspuns abstract, poate, la valurile care asaltează portul din Sydney; şi o formă care maschează protuberanţele structurii interne.

Opera din Sydney este aşezată pe vechea locaţie a fortului Macquarie Tram, care a fost demolat în 1958 pentru a face loc acestei noi clădiri. Piatra de temelie a fost pusă în martie 1959, iar construcţia a fost efectuată în trei etape. Prima etapă (1959-1963) a constat în contruirea temeliei şi a platformei. Etapa a II-a (1963-1967) a reprezentat-o construirea structurii superioare de rezistenţă şi a acoperişului. Etapa a III-a (1967-1973) a fost amenajarea interioară a clădirii.

Opera din Sydney în cifre
7 milioane $ — costul estimat iniţial pentru proiect
102 milioane $ — costul final al construcţiei
3.000 — numărul de evenimente care de desfăşoară anual aici
1.000 — numărul total al încăperilor
625 km — lungimea totală cablurilor electrice folosite
1 milion — numărul plăcilor de granit alb cu care e placat acoperişul
6.200 m2 — suprafaţa totală a sticlei folosite la pereţii clădirii
200.000 — numărul anual de vizitatori
15 tone — greutatea unei secţiuni a acoperişului

sursa: ro.wikipedia.org;
...alte bloguri :
http://food-and-nature.blogspot.com/
"http://patriarhii-ortodoxiei.blogspot.com/" http://romanianortodoxforathos.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu