F-C-A-P

cultural elements from every place and for many people!

vineri, 25 mai 2012

Nu există locuri de muncă in Grecia ! (NO jobs in Greece)

      Visul european al multor imigranți din Asia sau Africa se frânge într-o Grecie zguduită de criză. Publicația germană Der Spiegel a ascultat poveștile unor tineri care - ajunși în capitala elenă după experiențe cumplite – au descoperit o realitate dură: „Grecia e ca Bangladeshul. Nu există locuri de muncă!”.  
Imigranții din Afghanistan, Pakistan, Iran, Siria sau Africa ajung în Europa cu miile. Iar nouă din zece persoane care vor să muncească în vest folosesc ruta grecească. Sunt și câte 500 de oameni într-o singură zi. Fiecare dintre ei plătește în jur de 8.000 de euro pentru o călătorie deloc ușoară. Ziariștii de la Der Spiegel i-au găsit pe Oyud (20 de ani) și Yousuf (34 de ani) într-o gară din nord-estul Greciei, alături de alți câțiva bengalezi. Erau uzi leoarcă, iar unul dintre ei avea o rană sângerândă pe față.
      În noaptea dinainte, cei doi bărbați traversaseră râul Evros, care desparte Turcia de Grecia, într-o mică barcă de cauciuc. Când a apărut poliția, s-au aruncat în apă. Au reușit să scape cumva, deși fuseseră încercuiți. Călătoria lor începuse cu luni înainte: trecuseră prin deșerturi și peste munți, înduraseră foame, sete și fric, doar pentru a ajunge în Europa.
      Neputința Greciei de a gestiona problema migrației ilegale se vede în cifre, tocmai în Germania. În 2011, numărul celor care aplicaseră pentru azil în Germania a fost de 45.741 de persoane, cu 11% mai mult decât în anul precedent. În aceeași perioadă, numărul celor care au intrat ilegal în această țară a fost de 21.156, în creștere cu 18,6% față de 2010.
      Occidentul continuă să creeze fascinație. Oyud venea dintr-o țară în care venitul anual mediu nu depășește 680 de dolari, ceea ce plasează Bangladeshul între cele mai sărace țări ale lumii. La 15 ani, Oyud a plecat spre Dubai, unde câștiga 20 de dolari pe zi. În Europa trebuia să fie mai bine: acest tărâm însemna pentru el orașe curate, femei frumoase, mașini tari.
       În Grecia se află în jur de 100.000 de imigranți ilegali, cel puțin așa se spune. Iar asta nu face decât să adâncească tensiunile sociale, într-un moment de profundă criză a datoriilor. Așa se explică, în parte, ascensiunea puternică din ultima vreme a unui partid de extremă dreaptă.
       În prima lor dimineață în Europa, Oyud și Yousuf nu știau mare lucru despre asemenea probleme. Au fost duși într-un centru de tranzit, unde au fost interogați, fotografiați și amprentați. Li s-au dat hârtii, pe care scria că trebuie să părăsească țara în 30 de zile. Procedura s-a încheiat în jurul prânzului. Erau în Europa și erau liberi. În așteptarea trenului către Atena, unul dintre ei l-a sunat pe „cărăușul” care i-a ajutat să ajungă în Europa, iar acesta i-a zis: „Grecia e ca Bangladeshul. Nu există locuri de muncă!”. Iar Germania era încă departe.
sursa :   http://ro.stiri.yahoo.com/%E2%80%9Egrecia-e-ca-bangladeshul--nu-exist%C4%83-locuri-de-munc%C4%83-%E2%80%9D.html
 
...alte bloguri : http://food-and-nature.blogspot.com/ ;  "http://patriarhii-ortodoxiei.blogspot.com/"; http://romanianortodoxforathos.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu