F-C-A-P

cultural elements from every place and for many people!

sâmbătă, 16 iunie 2012

Cum s-a schimbat viata in Grecia ...

Grecii se intorc la urne duminica in cadrul unor noi alegeri generale, urmarite cu neliniste in toata Europa, dar si in afara acesteia, scrutin care imbraca alura unui referendum pentru sau impotriva euro.
Tensiunea este in crestere la Atena, mai ales ca ramanerea Greciei in Zona Euro depinde de modul in care vor vota alegatorii la scrutinul de duminica. Insa, nu doar soarta lor e in joc. Ci a noastra a tuturor. Europa e acum cu sufletul la gura, pentru ca o eventuala revenire a tarii la drahma poate insemna haos economic raspandit pe tot continentul.
Intr-un cartier al Atenei lovit de criza, Laura Ziolcovschi, romanca stabilita acolo, explica cum de salonul ei de coafura a ramas singura afacere vie din zona. A fost nevoita sa renunte la toti angajatii, asa ca incasarile i-au scazut dramatic. Fara banii de altadata, familia ei a strans cureaua cat a putut.
"Ne-am rezumat la strictul necesar. Nu mai putem iesi, nu ne mai putem permite un concediu de doi ani", a recunoscut femeia.
Nu doar grija zilei de maine ii macina pe romanii din Grecia. La Atena, rata criminalitatii a atins cote alaramante.
"Aici, la banca, avem jafuri in fiecare zi  Te duci dimineata, scoti bani din banca, te urmareste, iti da in cap si ti-a luat banii", a povestit Laura

Avertisment din Germania inainte de alegerile grecesti
Unul dintre liderii conservatori germani, Wolfgang Bosbach, a avertizat sambata ca, in cazul in care stanga radicala greaca invinge in alegerile de duminica, retragerea Greciei din zona euro "va fi doar o problema de timp", relateaza AFP.

"Daca stanga radicala se incapataneaza sa spuna ca doreste sa obtina in intregime ajutoarele de la alte tari din zona euro, dar ca nu vrea sa faca alte lucruri in schimb, atunci va fi doar o problema de timp pana cand Grecia va iesi" din zona euro, a subliniat Bosbach, presedintele Comisiei de Politica Externa a camerei inferioare a Parlamentului german, un apropiat al cancelarului Angela Merkel.

In plus, acest oficial din cadrul Uniunii Democrat-Crestine (CDU) da asigurari ca, indiferent de votul de duminica, Grecia nu indeplineste conditiile pentru a fi membra a zonei euro.

"Tarii ii lipsesc dinamismul economiei, competitivitatea si o administratie eficienta. Si nu miliardele de euro de ajutoare sunt cele care vor schimba acest lucru in mod fundamental", a subliniat Bosbach pentru editia de duminica a publicatiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, potrivit unor fragmente difuzate sambata.

In opinia sa, o eventuala retragere a Greciei din zona euro nu va fi hotarata "in saptamanile viitoare", dar Europa ar trebui sa ajute economic tara, in faza de tranzitie.
Viitorul in zona euro, adevarata miza a alegerilor de duminica din Grecia
Consecintele acestui scrutin crucial care, prin contagiune, ar putea sa destabilizeze zona euro, vor fi cantarite imediat dupa aceea la summitul G20, la care vor lua parte luni si marti tarile bogate si puterile emergente, la Los Cabos, in sud-vestul Mexicului. Toti liderii europeni, dar si presedintele american Barack Obama, i-au avertizat pe cei noua milioane de alegatori greci asupra consecintelor votului lor atat pentru ei-insisi, cat si pentru zona euro.
"A fi sau a nu fi in zona euro? Aceasta este intrebarea", a declarat premierul grec Lucas Papademos, parafrazandu-l pe Hamlet, din tragedia lui Shakespeare, mai mult decat o tragedie antica greaca, pentru a rezuma "adevarata dilema" de duminica.
Grecii isi lichideaza conturile bancare si fac stocuri de carburant inaintea scrutinului parlamentar
Cetatenii greci isi lichideaza conturile bancare, au facut stocuri de carburant, iar unii au angajat agenti de securitate inaintea alegerilor parlamentare de duminica, un scrutin considerat crucial pentru ramanerea tarii in zona euro, relateaza Wall Street Journal, in editia online.
 sursa:  http://stirileprotv.ro/stiri/international/elenii-debusolati-si-anxiosi-inainte-de-alegeri-sunt-furioasa-toate-planurile-mele-s-au-naruit.html;

...alte bloguri : http://food-and-nature.blogspot.com/ "http://patriarhii-ortodoxiei.blogspot.com/" http://romanianortodoxforathos.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu